Geografi Alam Sekitar Manusia : Sektor Perikanan
Ciri-ciri Perikanan Akuakultur
Lokasi kegiatan perikanan
air tawar banyak dilakukan di dalam sungai, tasik, kolam, paya dan sawah padi.
Manakala marinkultur pula dijalankan di muara sungai, paya bakau atau paya
nipah, pinggir pantai atau teluk yang terlindung. Kawasan akuakultur yang
popular di Malaysia adalah seperti Pulau Aman di Pulau Pinang, Sabak Bernam di
Selangor, Beluran di Sabah, Mercang dan Kuala Setiu di Terengganu, Temerloh di
Pahang dan Mersing di Johor.
Jenis-jenis ternakan adalah
berbeza mengikut kesesuaian air yang ada. Jika perikanan air tawar biasanya
dipelihara ikan patin, tilapia, karp, kelah, kaloi, udang galah dan sebagainya.
Manakala marinkultur pula menternak ikan siakap, kerapu, ketam, tiram, udang
harimau dan lain-lain lagi.
Teknologi atau kaedah, industri
akuakultur menggunakan kaedah moden seperti kolam buatan, ternakan dalam
sangkar, benih-benih ikan kacukan atau dibiak secara khusus, makanan tambahan,
rawatan air dan pengurusan sistematik seperti mengasingkan ikan mengikut saiz
dan umur. Selain itu, perikanan akuakultur turut menggunakan alat dingin beku
dan bekalan oksigen untuk menjamin ikan sentiasa hidup ketika berada di
pasaran.
Modal, ternakan
akuakultur yang diusahakan oleh pihak swasta biasanya menggunakan modal yang
besar. Sebagai contoh, ternakan udang harimau di Rompin, Pahang yang bertujuan
untuk eksport.
Sumbangan/kepentingan
Sektor Perikanan Akuakultur terhadap pembangunan sosioekonomi Negara
Menampung
kekurangan bekalan sumber perikanan laut
Stok
perikanan laut terjejas akibat kemerosotan dan kepupusan sumber atau terjejas
akibat musim atau pertambahan permintaan dari pengguna. Jika Malaysia terlalu
bergantung kepada sumber perikanan laut maka ia boleh menjejaskan bekalan
sumber protein pada masa akan datang.
Sumber-sumber
perikanan laut jelas semakin berkurangan akibat eksploitasi berlebihan,
pencemaran, kemusnahan kawasan pembiakan seperti terumbu karang dan sebagainya.
Justeru untuk mengelakkan keadaan ini berlaku maka perikanan akuakultur penting
sebagai pilihan terbaik.
Keperluan penduduk yang semakin meningkat
dan perubahan cita rasa
Perikanan
akuakultur diperkenalkan utuk memenuhikeperluan penduduk yang semakin meningkat
dan perubahan citarasa pengguna. Jumlah penduduk Malaysia yang meningkat
pastinya akan meningkat permintaan terhadap sumber-sumber ikan. Oleh itu, hasil
akuakultur boleh memenuhi pertambahan permintaan tersebut. Selain itu, pada
masa kini juga pengguna mungkin lebih menggemari hasil akuakultur kerana lebih
enak, lebih segar dan murah.
Pendapatan eksport Negara
Perikanan
akuakultur juga menyumbang kepada pendapatan eksport Negara menerusi
pengeksportan pelbagai hasil ternakan ke luar Negara. Sebagai contoh, hasil
ternakan udang harimau dan ikan kerapu telah dieksport ke Negara Jepun, Hong
Kong dan Singapura. Hasil eksport akan menambah PN dengan tukaran nilai mata
wang yang tinggi berbanding dengan RM.
Meningkatkan pendapatan penduduk dan
peluang pekerjaan
Perikanan
akuakultur penting dalam meningkatkan pendatan penduduk atau menambhakan
peluang pekerjaan. Dengan mengusahakan ternakan akuakultur para nelayan tidak
perlua terlalu bergantung kepada laut sebagai sumber rezeki mereka. Selain itu,
bidang perikanan akuakultur telah menjadi perkerjaan utama kepada sesetengah
pengusaha yang menceburkan diri dalam bidang ini kerana keupayaanya memberikan
pendapatan yang lumayan kepada pengusaha.
Memperkembangkan rantaian ekonomi yang
berkaitan
Perikanan
akuakultur juga membantu dalam memperkembangan
rantaian ekonomi yang berkaitan seperti pelancongan, perkhidmatan,
pengangkutan dan sebagainya. Misalnya sektor perniagaan makanan dan restoran
berkembang dengan adanya bekalan bahan mentah dari perikanan air tawar.
Kegiatan Akua Pelancongan juga berkembang dengan adanya ternakan ikan
dan udang dalam sangkar sama ada di sungai atau muara. Selain itu, hasil
perikanan akuakultur juga dibekalkan ke hotel-hotel di Malaysia.
Meningkatkan teknologi dalam Negara
menerusi program R&D
Perikanan
akuakultur turut membantu meningkatkan teknologi dalam Negara menerusi Program
R&D seperti teknologi pembiakbakaan, teknologi pengawetan, pembungkusan dan
lain-lain. Utuk menembusi pasaran eksport
hasil akuakutur mestilah berdaya saing. Oleh sebab itu, aspek R&D
amat mustahak.
Apabila
R&D diberi keutamaan maka secara langsung teknologi dalam bidang ini juga
akan berkembang pesat. Misalnya teknologi pembiakbakaan untuk menghasilkan
benih udang harimau dan benih ikan kerapu yang bermutu tinggi, cepat membesar
dan berhasil. Bagi menjaga kesegaran dan kualiti hasil ternakan, kebergantungan
kepada teknologi pengawetan dan pembungkusan diperlukan. Oleh itu, dari semasa
ke semasa pihak Fama berusaha meningkatkan teknologi ini.
Comments
Post a Comment